Förlossningen.

 
Kan börja med att skriva att förlossningen gick jättebra! Här kommer den så som jag minns det. =)
 
Onsdagen den 17:e april kl 07:30 checkade vi in på förlossningen för att bli igångsatta. Med lite olika metoder så kom värkarna tillslut igång efter 12 timmar. Dom började med att sätta in en ballong skulle trilla ut när jag var öppen 3-4 cm, den ramlade ut efter 5 timmar men värkarna kom inte igång av det, fick bara lite molande mensvärk i ryggen. Efter det kunde dom ta hål på hinnorna så vattnet gick men fortfarande inga värkar. Var öppen 5 cm när dom sedan undersökte igen satte då in värkstimulerande dropp, 20 ml/timmen, vilket är det lägsta dom börjar med. Innan hade jag bara haft molande mensvärk konstant i ryggen men ganska direkt när droppet kopplades på kom värkarna igång och kom regelbundet på ca 2 min. 
 
Fick denna gåstol att hänga i istället för mina kryckor i början när jag gick omkring och väntade på effektiva värkar.
 Ingen återvändo nu.. ;) 
 
Värkarna var intensiva direkt från start och började komma vid 21-tiden. I början masserade Emil ryggen med händerna och en massagegrej som vibrerade men ganska så snart började jag med lustgas. Jag minns att dom frågade om jag ville ha lustgas och att jag svarade att jag ville vänta så länge som möjligt, men efter nästa värk så sa jag "Tror nog jag kan ta lustgasen nu.." Barnmorskan och studenten  log och skrattade lite. =)
 
Lustgasen hjälpte aldrig riktigt lika bra den här förlossningen då cgt-kurvan ofta inte riktigt stämde överrens med mina toppar på värkarna och därför var det svårt för Emil och barnmorskan att matcha in värkarna med lustgasen. Jag ville helst hålla den själv men vägrade då gärna släppa den mellan värkarna. Och ibland blev det då lite för mycket.. Men jag kände att det var väl upp till mig att avgöra och lovade att jag inte skulle spy på någon typ. Haha. Jag bad dom höja den flera gånger men då var den redan på max. Tillslut skriker jag att det inte hjälper någonting och att jag vill ha ryggbedövningen. 
 
Dessa 3 timmar när jag hade lustgasen var värkarna så intensiva och det var dom värsta timmarna under förlossningen. Det var precis som kroppen tog igen för dom centimetrarna jag öppnat mig och inte känt av. Jag vet nu efteråt att både Emil och jag tänkte "shit, ska det vara så här hela förlossningen.. Hur ska vi klara det.." Dom höjde droppet till 40 ml/timmen vid något tillfälle men sänke nästan direkt tillbaka till 20 ml/timmen. 
 
När jag skulle få ryggbedövningen misslyckades det någon/några ? gånger och därför fick jag efter en timme också en "spinal" bedövning som ger effekt direkt i väntan på att den "riktiga" ryggbedövningen skulle kicka in. När jag väl hade fått ryggbedövningen kunde jag öppna ögonen för första gången på 3 timmar och se vilka som var i rummet. Jag kunde även släppa lustgasen och använde den inte mer förens dom skulle undersöka mig efter förslossningen för att se om jag spruckit något.
 
När ryggbedövningen väl hade kickat in så kunde jag och Emil vila/sova i ca 2 timmar innan dom undersökte mig en andra gång och jag då var öppen nästan 10 cm och bebisen stod hade kommit ner nästan helt med huvudet. Nu var det bara en liten kant kvar. Jag var inte alls beredd på att det skulle hänt så mycket och i samband med detta började jag känna tryck neråt och det var dags att vänta in krystvärkarna. 
 
Jag sa att jag var rädd att bebisen skulle fastna och att det inte skulle gå men barnmorskan berättade då att i många fall är bebisen fortfarande ganska långt upp när man är öppen 10 cm och att det ofta kan vara några timmar kvar innan man får krysta för att bebisen rotera och komma längre ner. Men att eftersom hon nu redan stod så långt ner så var hon helt övertygad om att det skulle gå bra. Hon hade redan gjort mycket av jobbet. 
 
Ryggbedövningen tar inte bort trycket neråt eller krystvärkarna och nu var det dags att krysta. Tog i för kung och fosterland i 30 minuter tills hon var ute. Jag kände direkt när krystvärkarna började att jag äntligen kunde få hjälpa till och att det snart skulle vara över. Nu var det bara att ta i och köra! Fick mycket beröm och Emil som varit min trygga klippa i 8 år var starkare än någonsin under hela förlossningen och hjälpte mig hela tiden att få kraft och att inte bli rädd. Jag hade honom nära mig hela tiden och det kändes verkligen som vi gjorde det tillsammans. 
 
04:29 föddes Ellen. Jag fick upp henne på bröstet direkt och hon hade fin färg och skrek med en gång. Tårarna rann och lyckan var total! Hade turen att jag inte sprack någonting så behövde inte sys efteråt.
 
Några minuter gammal. =) 
 
 
 
Efter förlossningen så kom barnmorskan och barnmorskestudenten som varit med in och pratade och sammanfattade förlossningen. Som dom säkert säger till alla så hade vi varit jätteduktiga och att dom tyckte att det var väldigt roligt att jobba inatt med oss. Och så berömde dom även Emil och berättade att alla pratade om honom på avdelningen. Att han var ett underbart stöd och narkosläkaren hade tydligen sagt att hon ville adoptera honom här på förlossningen. Hon hade sagt att "Alla behöver ha en Emil bredvid sig när dom föder barn" Och jag kunde bara hålla med. <3 Jag älskar dig så. 
 
 
Kl 14 blev äntligen ett rum ledigt på BB och vi fick lämna förlossningen. Mamma och Milo kom sedan till BB vid 16-tiden och fick hälsa på Ellen. Milo var så söt, så söt. Pussade, räknade alla fingrar och tår och fick hålla sin lillasyster. Sedan fick vi även besök av Elaine och Emils familj på kvällen. 
 
 
Elaine och Ellen =)
 
 
Nästa dag kl 10 var det läkarrond och så fort Ellen fick "Ok" stämpeln i rumpan lämnade vi BB och åkte hem till Milo.
 
Nu är vi fyra. <3
 

Kommentarer
Postat av: ida

Åh vad glad jag är att det gick så bra för er!
Vad det är härligt att ni har varandra! Ni känns verkligen som ett team!
Lilla Ellen är verkligen jättesöt och tårarna rinner från mina kinder när jag tänker på der här!

Stort grattis åter igen! <3

2013-04-20 @ 21:18:01
Postat av: Caroline

Så himla härligt att din förlossning gick så bra! :D Ellen är så söt l och gosig! <3

2013-04-20 @ 21:45:46
URL: http://carolinesofies.blogg.se
Postat av: elaine

Bilden där emil pussar Ellen, hade lika gärna kunnat vara Milo såååå lik =) Dör =) så kul ! =) Och jättefin! hoppas Alex syster eller bror också blir toklik Alex

2013-04-20 @ 23:09:08
Postat av: My

Elaine: Hehe jag vet!! Så himla roligt :) åh ja det tror jag bebisen kommer vara! Vill ni komma hit och leka snart? Milo har redan börjat tjata om dagis och han var där i fredags innan vi kom hem från bb, haha.

2013-04-21 @ 04:42:24
URL: http://enlitenimagen.blogg.se
Postat av: Ida

och jisses vad fräsch du ser ut My. Man kan inte tro att du nyss fött barn där!

Svar: Vad snäll du är <3
My

2013-04-21 @ 10:36:22
Postat av: Angelica

Stort grattis till er fina tjej! Har bara läst din blogg en månad och varit dålig på att kommentera :) har själv en son på snart 4 och ska få en liten tjej om en månad.
Hade en liten fråga bara, varför vart du igångsatt? Har du haft en tuff graviditet? Jag har nämligen varit sjukskriven sen v 15 och kan knappt gå just nu i v 35 och då var jag bara nyfiken på varför du vart igångsatt :)
Grattis igen! /Angelica

Svar: Jaha, vad roligt att du skrev nu då! :)) Tack så mycket!! Den första anledningen var egentligen att vår första vägde 4665g och var 52cm. Han var helt enkelt för stor och fastnade på vägen ner, öppnade mig bara 5 cm så efter väldigt lång tid så fick han komma med akut ks. Han föddes på BF +8. Så denna graviditeten blev jag i princip lovad att jag inte skulle behöva gå över tiden. Sen blev jag sjukskriven i slutet på januari för foglossning och haft jätteproblem med det, så det var också en anledning. Fick träffa en läkare på MVC som gav mig ett datum för "bedömning av igångsättning" hos honom på Östra. Var egentligen beräknad till 25 april och blev igångsatt den 17:e. Usch då.. Låter skitjobbigt, är det foglossning du har också? Har du någon blogg? =) Hade varit roligt att läsa isf! /My
My

2013-04-21 @ 11:02:08
Postat av: Camilla

Vilken kvinna du är! Det där klarade du ju galant! Ja, nu är ni 4! Äntligen!

Svar: Trodde aldrig det skulle gå innan förlossningen med tanke på Milos förlossning. Känns jätteskönt att det gick så bra som det gjorde. Galet med två barn! Drömmer om vart dom är hela tiden och vilka som sover i vilka sängar och att jag tappar bort dom!
My

2013-04-21 @ 20:59:09
URL: http://storaochlillac.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0