Bebisvecka 24!

Igår var det lugnt och skönt på jobbet. Jag brukar oftast tycka att det är ganska tråkigt då tiden går väldigt långsamt, men igår var det faktiskt skönt. Men en "seg" dag räcker.. Jag hoppas på mer folk i parken idag, och det blir det säkert då det är fredag. 
Emil var snäll och åkte till apoteket igår efter jobbet och köpte Novaluzid för min halsbränna. Jag har inte behövt använda den än då halsbrännan var bättre när jag kom hem från jobbet, men det känns skönt att ha någonting hemma som man kan ta när det kommer tillbaka. 

Åh i natt drömde jag att jag födde vår lilla pojke och när Emil väckte mig lite snabbt för att säga hejdå så somnade jag om och drömde vidare. Emil tyckte absolut inte att vi skulle sätta på en blöja på bebisen då den skulle få vara "fri" och resultatet blev att vi fick springa och byta var 5 minut. Drömmen var himla mysig och jag hoppas att jag får fler sådana drömmar och inte bara mardrömmar som tidigare. Idag går vi in i bebisvecka 24! Detta har hänt under förra veckan: 

Bebisen vecka 23

Nu är bebisen omkring hela 29-31 cm och väger ungefär 575-690 gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och liknar en liten bebisdocka. Ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd.

 

Bebsien bildar underhudfett i rask takt men ser fortfarande lite röd och skrynklig ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment. Du känner antagligen bebisen röra sig en hel del där inne när den sparkar och slår på livmoderväggarna. I takt med att den växer blir det mindre och mindre plats att röra sig. Ben, muskler och organ växer stadigt.

Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen “på riktigt”, istället för att bara stoppa den i munnen. Den fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret som den får i sig på det viset fungerar som ett komplement till den näring som den får från dig och moderkakan. Du kanske kan känna små “skutt” i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt.

Bukspottkörteln mognar och kommer att bilda insulin som hjälper till att bryta ned socker.

Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 3 cm ovanför din navel. Din totala viktuppgång ligger förmodligen omkring 7 kg . Du kan får s.k. Braxton-Hicks kontraktioner vid den här tiden. Dessa sammandragningar kommer inte regelbundet och bör inte kännas smärtsamma. De är till för att förbereda din kropp inför förlossningen, och kommer att öka i styrka allteftersom graviditet fortlöper.

Du kan kanske känna sammandragningarna om du lägger din hand på magen. Bebisen kan förmodligen känna hur livmodern mjukt klämmer och masserar den, men det skadar inte bebisen så det finns ingen anledning till oro.

Fet fisk kan vara nyttigt för bebisens utveckling och det finns tecken som tyder på att kvinnor som har fet fisk i sin kost föder barn med en bättre utveckling av synen, enligt en studie från universitetet i Bristol.

 

 

vi ska bli föräldrar =)

 


Kommentarer
Postat av: Ida

Kors vad tiden går!

2009-05-29 @ 12:53:14
URL: http://kongens.blogg.se/
Postat av: Carro

Ni kommer att bli dom BÄSTA föräldrdarna! =D

2009-05-29 @ 22:08:07
URL: http://domkallarmigcarro.blogg.se/
Postat av: emil

Jag älskar dig!

2009-05-30 @ 00:31:40
Postat av: Michelle

Tihi, ett litet "skutt" i magen. Sjukt sött!

2009-06-03 @ 13:11:50
URL: http://oaklandstolemyheart.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0