Bebisvecka 24!

Igår var det lugnt och skönt på jobbet. Jag brukar oftast tycka att det är ganska tråkigt då tiden går väldigt långsamt, men igår var det faktiskt skönt. Men en "seg" dag räcker.. Jag hoppas på mer folk i parken idag, och det blir det säkert då det är fredag. 
Emil var snäll och åkte till apoteket igår efter jobbet och köpte Novaluzid för min halsbränna. Jag har inte behövt använda den än då halsbrännan var bättre när jag kom hem från jobbet, men det känns skönt att ha någonting hemma som man kan ta när det kommer tillbaka. 

Åh i natt drömde jag att jag födde vår lilla pojke och när Emil väckte mig lite snabbt för att säga hejdå så somnade jag om och drömde vidare. Emil tyckte absolut inte att vi skulle sätta på en blöja på bebisen då den skulle få vara "fri" och resultatet blev att vi fick springa och byta var 5 minut. Drömmen var himla mysig och jag hoppas att jag får fler sådana drömmar och inte bara mardrömmar som tidigare. Idag går vi in i bebisvecka 24! Detta har hänt under förra veckan: 

Bebisen vecka 23

Nu är bebisen omkring hela 29-31 cm och väger ungefär 575-690 gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och liknar en liten bebisdocka. Ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd.

 

Bebsien bildar underhudfett i rask takt men ser fortfarande lite röd och skrynklig ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment. Du känner antagligen bebisen röra sig en hel del där inne när den sparkar och slår på livmoderväggarna. I takt med att den växer blir det mindre och mindre plats att röra sig. Ben, muskler och organ växer stadigt.

Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen “på riktigt”, istället för att bara stoppa den i munnen. Den fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret som den får i sig på det viset fungerar som ett komplement till den näring som den får från dig och moderkakan. Du kanske kan känna små “skutt” i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt.

Bukspottkörteln mognar och kommer att bilda insulin som hjälper till att bryta ned socker.

Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 3 cm ovanför din navel. Din totala viktuppgång ligger förmodligen omkring 7 kg . Du kan får s.k. Braxton-Hicks kontraktioner vid den här tiden. Dessa sammandragningar kommer inte regelbundet och bör inte kännas smärtsamma. De är till för att förbereda din kropp inför förlossningen, och kommer att öka i styrka allteftersom graviditet fortlöper.

Du kan kanske känna sammandragningarna om du lägger din hand på magen. Bebisen kan förmodligen känna hur livmodern mjukt klämmer och masserar den, men det skadar inte bebisen så det finns ingen anledning till oro.

Fet fisk kan vara nyttigt för bebisens utveckling och det finns tecken som tyder på att kvinnor som har fet fisk i sin kost föder barn med en bättre utveckling av synen, enligt en studie från universitetet i Bristol.

 

 

vi ska bli föräldrar =)

 


Halsbränna!

Och jag som trodde att jag skulle slippa! Jag har nästa aldrig haft halsbränna innan och vet knappt hur det känns. Tills nu. Aj vad ont det kan göra! Igår var det nästan omöjligt att somna, det gjorde så himla ont! Jag fick gå upp och äta lite yoghurt och tillslut kunde jag somna, halvsittandes. 
Det håller i sig i dag med och jag hoppas verkligen att det inte kommer vara så här jobbigt resten av tiden. Har googlat lite och det finns ju saker man kan köpa på apoteket mot detta. Det kommer jag absolut att göra, snarast! 

Nu ska jag snart åka iväg till jobbet. Har ett pass på 7.5 timmar  så jag får rast( = mat) idag! Underbart. Igår jobbade jag 5 timmar och då får man snällt jobba utan... Hoppas att halsen klarar sig lite bättre idag om den får "riktigt" mat och inte bara mackor som igår. 
Nu får jag åka! Ha en bra dag! =)


Graviditets datum

Här kommer en liten överblick av vad som hänt och kommer hända i framtiden. Mest för att jag själv ska komma ihåg. 

 • 21 januari - Gravid vecka 5. Plussade på två grav.tester. Åkte till gynakuten pga smärta i magen. Fick svar efter 9 timmar på akuten att mina smärtor var helt normala och relaterade till att livmodern växer. Gjorde ett ultraljud och allt såg bra ut.
 • 29 januari - Återbesök på Sahlgrenskas gynakut. Allt såg bra ut. Skönt. 
 • 4 februari - Gravid vecka 7. Väger 54 kg. Inskrivning på MVC. Barnmorska heter Monica och verkar trevlig och duktig. 
 • 3 mars - Gravid vecka 11. 56 kg. Återbesök hos Monica + läkarbesök på MVC angående illamående. Blir sjukskriven ännu en vecka och vi får även se vår bebis på ultraljud för "första" gången! Innan på ultraljudet såg man bara en svart fläck men nu ser man en bebis med händer, fötter och ett jätte stort huvud, super häftigt!  
 • 5 maj - Gravid vecka 20 (19+5). Ultraljud. Vi ska få en liten pojke! <3
 • 12 maj - Gravid vecka 21 (20+5) MVC - Monica pratar lite med oss om stödstrumpor och stödbälte och vi får höra bebisens hjärtljud för första gången! 
 • 7 juni - Emil och jag åker in till Östra för att lyssna efter bebisens hjärtljud då jag inte känt sparkar under dagen. Allt var bra och hjärtat slog normalt. 
 • 9 juni - Gravid vecka 25 (24+4) MVC - Får ta blodprov för att få reda på min blodgrupp samt för järn och blodsockervärdet. En barnmorskestudent mäter även min magen för första gången och lyssnar på bebisens hjärtljud. Alltid lika mysigt. 


Vecka 22
Kroppen: Vissa MVC håller ett sk. informtionsmöte för gravida runt den här tidpunkten. En dietist brukar gå igenom vad man bör äta och vad man ska undvika, men man brukar få en broschyr hemskickad redan i början av graviditeten så att man inte äter något skadligt. Arbetsterapeut och sjukgymnast brukar också vara med på mötet och informera om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Man kan t.ex få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

Barnet: Från och med den 22:a veckan kallas det lilla livet "barn" istället för "foster". Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Barnet dricker och kissar som en del av fostervattnets rening.


Idag, vecka 23 (22+5)

Du är på dag 159 av 280. (56,8%).
Du är i vecka 23.
Du har gått 22 fulla veckor och 4 fulla dagar (v22+4).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Fre 25 sep 2009 
Du har 121 dagar kvar till beräknad förlossning.


Ullared

I morse bestämde Emil och jag oss för att åka iväg till Ullared över dagen. Vi var framme vid 14.00 och hemma igen vid 19-tiden. Vi köpte toalettartiklar, underkläder, godis och det vi åkte dit för, bebissaker! 

Det blev ett bäddset till babykorgen, två stycken till spjälsängen + underlakan och kuddfodral. En stor och mjuk filt att ligga på och en snuttefilt. Vi köpte även täcke och kudde till babykorgen. 
babysakerDet blev även kläder till lillen i lite olika storlekar, köpte mellan 50/56 till 62/68.  
Tre stycken byxor, en tunnare overall, en body, en pyjamas, strumpor och två stycken hjälmmössor. 
kläder


Fyndade även den här svarta tröjan på mammaavdelningen för 120 kr. Väldigt mycket billigare än på "vanliga" mammaavdelningar. 
mamma tröja

Jag är jätte nöjd med det vi köpte i dag men vi ska nog ändå försöka komma iväg en gång till innan lillgrodan kommer. =)

Ullared får fyra av fem toasters!  ;)

Vecka 22

Redan inne i bebisvecka 23 (22+2)! 
Eftersom jag blev framflyttad en dag så ligger babyräknaren en dag före och jag har inte lyckats ändra det än. Ny bebisvecka på fredagar alltså! =) 

Detta har hänt under veckan som varit! 

Bebisen vecka 22

Nu är bebisen c:a 19 cm från huvud till stjärt och väger omkring 470-575 gram. Kroppen fortsätter att utvecklas dag för dag och de inre organen specialiserar sig på sina funktioner. Fostrets lever producerar enzymer och ansvarar för nedbrytning av bilirubin, ett ämne som bildas när röda blodkroppar bryts ned.

 

Eftersom livslängden för röda blodkroppar är kortare hos foster än hos vuxna människor bildas mer bilirubin hos foster än hos vuxna. Bilirubin går från fostret genom moderkakan till ditt blodomlopp där din liver hjälper till att bryta ned bilirubinet. Efter förlossningen kan bebisen uppvisa tecken på gulsot till följd av höga halter av bilirubin som den nyfödda levern ännu inte kan effektivt bryta ned. Detta uttrycker sig som en gulartad ton på huden och ögonvitorna. Detta tillstånd räknas inte som allvarlig och behandlas ibland med ljusterapi då ultraviolett ljus hjälper till att bryta ned bilirubin.

Bebisens sinnen utvecklas snabbt och tack vare en komplett uppsättning neuroner i hjärnan kan nu omgivningen och den egna kroppen utforskas, främst med hjälp av känseln. Känslen är ett av de första sinnena som utvecklas och bebisen kan röra sitt ansikte eller känna armar och ben.

I äggstockarna hos flickor finns redan alla de primitiva ägg bildade som hon kommer ha under hela sitt liv, och livmodern är fullt utvecklad.

Du

Övre delen av livmodern befinner sig nu c:a 2 cm ovanför naveln och du känner dig sannolikt ganska tillfreds och bekväm med graviditeten. Magen är ännu inte så stor att den blir ett irritationsmoment i de dagliga rutinerna, och du kan förmodligen sitta och böja dig utan alltför mycket svårigheter.

Om du under tidigare veckor lidit av illamående så finns det en god chans att det har gått över vid det här laget.

Din blodvolym har ökat för att fylla behovet av ökad syresättning och näringstransport till fostret. Det mesta av ökningen är blodplasma vilket leder till en utspädning av de röda blodkropparna, något som kan leda till fysiologisk anemi, eller blodbrist. Måttet på denna utspädning av blodet kallas hematocrit och når sitt lägsta värde omkring den här perioden, efter vilken den ökade produktionen av röda blodkroppar börjar komma ikapp.

Det kan vara en god ide att låta läkare eller barnmorska kontrollera att du inte utvecklat en allvarlig blodbrist.

 

hwh

22+1


Maskerad


Äntligen är det lördag! Idag har jag bytt bort mitt pass på jobbet för ikväll ska jag hem till Sanna från min gamla klass och fira hennes födelsedag! Hon ska ha maskerad med Sagotema så jag ska snart åka in till Buttricks med Carro. Det lutar åt att vi blir någon älva/fe. Oj nu hinner jag inte skriva mer...

Detta inlägget glömde jag publicera igår..

Vi hann aldrig till Buttricks igår då dom stängde kl 15.00 och vi var där 15.10. I lite halvt panik sprang vi omkring på stan och försökte hitta någonting att klä ut oss till. Carro hade redan innan planer på Madicken och behövde då bara en förkläde som vi hittade inne på Indiska. Jag behöll min plan på Fe då jag fick låna ett par vingar av Johanna som också skulle dit i kväll. Himla snällt, hon räddade min kväll! 
Så då behövde jag bara köpa lite rosa "bling" och en liten tiara. 

Innan vi åkte iväg. 
jag och carro


Sanna hade verkligen gått in för Temakvällen och hade inrett olika rum  i olika teman. Det fanns Peter Pan rummet, trollrummet och en prinsess-toalett! 

Värdinnan som Askungens goda fe


en annan fe inne på prinsess-toaletten
22+1


Madicken
madicken


En alv
alv


Maja Gräddnos
maja gräddnos

En glad Jack Sparrow fick napp i fiskedammen! 
kklj


jag fick också en påse! 
lflpl


den fina tårtan
tårta


Prinsessan och Madicken smaskar på tårta
c j"Vad säger sagoträdet till dig?" Ta en lapp
jkjSanna bjöd på en jätte trevlig kväll med god mat och tårta, poängpromenad och fiskedamm! Ett riktigt barnkalas och alla ÄLSKADE det! =)

Kristi himmelsfärds dag

Usch, idag mår jag jätte illa..! Vaknade av väckarklockan kl 10.00 och sen dess har jag mått pyton. Jag förstår inte riktigt, trodde att detta skulle vara över nu? Tack och lov för bärbar dator. Ligger just nu i soffan och alla bra tv-program är slut så då får jag roa mig med datorn. 

Det väldigt segt att jag mår dåligt just idag då jag ska jobba och det är Kristi himmelsfärds dagen( = bra lön)! Hade varit mer okej om jag bara hade jobbat några timmar på dagen, men nu har jag stängning och slutar inte förens 23.30. 
Pratade i alla fall med jobbet precis och vi kom överens om att jag skulle avvakta någon timme och se om jag kände mig bättre då. 


Nu var det några dagar sen jag skrev så tänkte uppdatera lite. 

Att vara på landet var riktigt skönt. Vi grillade, sov i hängmattan på altanen och var nere vid havet. 
Tisdags eftermiddagen var dock inte riktigt lika skön då jag tror att jag fick solsting. Vaknade på altanen av att kroppen skakade och jag mådde himla illa. Men som tur var kändes det lite bättre några timmar senare och kunde då njuta av en skål med jordgubbar och glass. 
Senare på hem vägen så åkte vi förbi Ikea och köpte utemöbler till balkongen, så nu är det så här fint!
bPassade även på att köpa ett nytt överkast till sängen och det blev riktigt fint!
s


Igår, Onsdag, var jag på stan och tog en fika med en gamla barndomskompis som jag inte träffat på väldigt länge. Det var väldigt roligt att ses igen och så himla skönt med någon som redan vet ens "historia". Man behöver inte förklara vissa saker så noga för så mycket är redan underförstått. Väldigt roligt som sagt. 

Efter jag följt henne till stationen, hon bor i Kungsbacka, så hann jag gå en runda på stan innan Emil hämtade upp mig. Köpte då två par byxor åt lillkillen och ett par shorts, i storlek 50/56. Syns lite dåligt på bilden men shortsen är mörkblå.  


b

Just det. Vår skötväska kom från Haparanda igår så den passade vi också på att hämta upp innan vi åkte hem. 
Godnatt

Lika slut i kroppen idag. Fötterna värker. Bena värker. Ryggen värker. Ska bli så himla skönt att vara ledig i morgon, då åker vi till Tjörn och vilar upp oss! Nu ska jag få massage av min älskling! Sov så gott!Melodifestivalen


Sitter fortfarande helt utslagen i soffan efter dagens jobb. Slutade halv nio och då kom Emil och körde hem mig innan han åkte vidare till Kungälv för att gå på några kompisars konsert. Jag skulle egentligen ha följt med men efter 7 timmars jobb så är jag helt slut i hela kroppen! Bena och fötterna värker som bara den. 

Tittar just nu på melodifestivalen och håller självklart tummarna för Sverige, även om jag inte tror att vi har någon större chans på guldet. 
Kom på att jag glömde lägga upp en bild på en body och skor som vi köpte till lillkillen igår på Emils jobb. De kommer från Etnies och skorna är deras newborn fejk-vans, visst är dom söta?!Bebis tankar

Tänk att det redan har gått över halva tiden! Nu är det "bara" andra halvlek kvar! =) Jag längtar till när man kan se sparkarna på magen och inte bara känna dom med handen. Det är konstigt hur mycket man kan längta efter någon som ändå är så nära för, dit jag går följer också lillen med! 

Nästa månad efter min lön ska Emil och jag åka till Ullared och köpa bebissaker men jag vill åka nuu! 

På måndag efter Emil slutat jobbet åker vi upp till Tjörn och hälsar på mormor och Lars. Det är jätte härligt att vi båda tycker om Tjörn lika mycket och njuter av varje sekund vi spenderar där. Jag älskar att spendera tid där tillsammans med min älskling och släkt. Bara ta det lugnt, äta god mat, umgås och slappna av. 

Vi sover där en natt och hämtar kanske också upp bebiskorgen hos min kusin Jennie som lillen ska ligga i första tiden. Alla nio kusinerna och deras föräldrar har sovit i den. Det betyder att både mamma och jag sov i den när vi var bebisar. Jag tycker det är så himla smidigt att den står på hjul så att man kan dra runt bebisen i lägenheten när lillen sover.

Längtar som sagt väldigt mycket! Nu ska jag och magen mysa en stund. Vi hörs. 

Inne i vecka 22! =)

Vecka 21, detta har hänt under veckan som varit!

Bebisen

Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

 

Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av gravid iteten. Bebisen är nu c:a18 cm lång från huvud till stjärt och väger ungefär 300 gram.

Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern.

I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.

Du

I princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten.

Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och anndra naturliga baslivsmedel.

En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör du genast kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om du har andra symptom så som huvudvärk och flimmer för ögonen.


Besök

Idag vaknade jag lite efter tio. Har fram tills nu ätit frukost, städat och pratat med mamma i telefonen. Hon frågade om inte hon kunde få vara med på förlossningen, att det hade varit så roligt. Roligt för henne svarade jag då. Förlossningen är väl inte den saken som jag ser som roligast med att vara gravid, även om det dock är den dagen man får träffa sin lilla knodd. Men jag svarade att det absolut inte var omöjligt och ju mer jag tänker på det, desto bättre tycker jag att det är. =) 

Snart kommer Carro hit och hon skulle köpa med sig muffins!! haha. Det var längesen vi träffades så det ska bli super mysigt att ha henne här idag! Pratade nyss med Lina i telefonen och hon kommer antagligen också hit när hon vaknat till liv. Robert och Stacey ska också komma hit och hälsa på oss idag efter Emil slutat jobbet vid 16.00. Så bestämde jag med mormor i tisdags att hon skulle komma till oss idag och lämna blommor som hon planterat till mig. Så det blir mycket besök idag, trevligt tycker vi! =)
 
Nu kom Carro =)

Soffpotatis

Ja det är verkligen rätta ordet för mig idag. Fick ett nytt recept på Lergigan igår på MVC och av dom tabletterna blir man himla trött! Min barnmorska frågade mig hur det gick med sömnen, och innan jag hann svara så sa hon "Just det, du äter ju Lergigan. Då sover du som en stock antar jag?" Och det stämmer verkligen. 

När jag började ta tabletterna i vecka 8 (?) så sov jag hela tiden! Efter ett tag så var man van vid att alltid vara trött och tänkte inte så mycket på det. Men nu när jag har börjat med dom igen så är tröttheten verkligen påtaglig. Undrar verkligen hur jag ska orka jobba i dag. Jag får trösta mig med att jag är ledig i morgon och på fredag. =)Skötväska och Ikea.

Idag är det tisdag och då är alltid Emil ledig, så vi började dagen med ett besök hos MVC. Jag fick börja med att gå upp på vågen och utan att avslöja för mycket så har jag gått upp mer nu än vid förra besöket. Vi fick även lyssna på bebisens hjärtljud, vilket var jätte mysigt!! Fick en ny tid 9 juni. 
jag

Efter MVC åkte vi vidare till Barnens hus, 421, för att fortsätta vår jakt på vår fina skötväska som är slut i alla affärer! Vi har beställt en barnvagn som heter Emmaljunga City Cross i färgen "Pro Titan". När vi då skulle beställa barnvagnen hos Babyproffsen förra veckan så kunde hon se att alla tillbehör utom skötväskan finns i rätt färg. 

Emmaljunga har helt slut på den färgen av skötväskan vi vill ha då det ska komma nya färger till hösten. Så tillslut idag fick vi tag på väskan uppe i en Barnens Hus affär i Haparand, haha. Kvinnan i affären sa flera gånger "den finns ju annars i svart i det flesta affärer.." och när hon pratade med affären i Haparanda sa hon "Ja, jag vet att den finns i svart men kunden här är väldigt noggrann med att det ska vara Exklusiv Pro Titan" Hehe, Emil fick sig då ett gott skratt! 
Jag anser att när vagnen och alla dess tillbehör ändå kostar så mycket som det gör så är det en självklarhet att det ska matcha! Allt det bästa för vår lilla kille! 

När detta sedan var avklarat så åkte vi vidare till Ikea och tittade på lite bebissaker som vi ska köpa längre fram. Men som alla vet så åker man ju aldrig tomhänt från Ikea och idag var inget undantag. Det blev glas, en ny kudde till soffan, gardiner och mattor till balkongen och köket. 


Efter Ikea ville Emil (som vanligt ;) ) till Stadiums, Sports Outlet som ligger precis bredvid. Det är väl inte min bästa affär precis men Emil hittade i alla fall två mjukisbyxor och en Nike tröja som han fick för 500 kr med sitt Stadium personalkort. Som hittat! Under tiden Emil provade kläder roade jag mig med att ta magbilder i provrummet=) 20+4Vi passade även på att köpa 4 st bodys när vi var på Barnens Hus. 

Tvätt, tvätt, tvätt.

Det är allt jag har gjort idag, tvättat! 
Jag har varit duktig och tvättat från kl 12.00-19.00!! Det var Emils tur att tvätta lagkläderna från deras förra match och vi kom på igår kväll att de ska användas igen i morgon kväll. 
Eftersom Emil har jobbat hela dagen och slutar nu efter åtta så det var bara för mig att sätta upp en tvättid och sätta igång. Fy! Jag höll på att spy ett antal gånger då jag skulle lägga in allt i tvättmaskinen! Att det kan lukta så äckligt, jag trodde jag skulle svimma! 

Nu är i alla fall alla fotbollskläder och våra egna kläder rena och det luktar sköljmedel i hela lägenheten! =) Jag har även hunnit med disken och ett varv med dammsugaren. Men detta tack vare min kära mormor. 
Såg att jag hade ett missat samtal från henne när jag kom upp från tvättstugan och antog då genast att hon var på väg hit. Min mormor brukar alltid ringa en en timme/halvtimme innan hon kommer på besök och jag fick då halvt panik då jag insåg att en städdag nog var på sin plats. 
Ringde självklart tillbaka då jag städat upp men jag har fortfarande inte fått tag på henne. De är väl ute på äventyr eller röjer ute i trädgården =) 
Nu ska jag fortsätta titta på Nytt läge som jag har sett fram emot hela dagen! 

Ps. Missa inte mitt tidigare inlägg =)

Magbilder!

Uppdaterar magbilderna nu när vi är inne i 9 månaden =)

2 månaden
6+0 2 må
3 månaden
12+0
4 månaden
5 månaden
20+3
6 månaden
6 månaden
7 månaden
7 månaden
8 månaden
8 månaden
9 månaden
22 dagar kvar till BF
9 månaden

Nu är lillen inne i vecka 21!

Detta har hänt under veckan som varit =) 

Vecka 20

Bebisen

Grattis! Du är nu halvvägs genom graviditeten. Det har gått 18 veckor sedan befruktningen och din bebis är nu 14-16 cm från huvud till stjärt och väger c:a 250 gram, ungefär som en stor chokladkaka.

Bebisens hud börjar nu bli tjockare och körtlar under huden börjar utsöndra ett vaxliknande ämne som kallas vernix. Detta ämne kommer att täcka din bebis hud och skydda den mot fostervattnet under resten av graviditeten. Lanugohåret på bebisens kropp hjälper till att fixera den skyddande vernixen.

Huvudhår och tånaglar börjar växa på det här stadiet, liksom hår på överläppen och i ögonbryn.

Du

Din midja har sannolikt vuxit och är inte lägre synlig. Livmodern har fortsatt växa upp i magen och kan nu kännas i höjd med navlen. Den växande bebisen och livmodern trycker din buk utåt och genom återstoden av graviditeten kommer den att fortsätta trycka på dina lungor, mage och njurar. Detta kan göra att du lättare blir andfådd, behöver kissa oftare och inte kan äta lika mycket, samt orsaka förstoppning.

Det ökade trycket kan också göra att din navel tryck ut och blir som en liten kula iställer för ett hål. Många får också bristningar i huden på magen då den töjs ut i snabb takt. Detta gäller också bukmuskularturen som dras isär och stäcks ut, och blir därmed något försvagad. Man brukar därför rekommendera gravida kvinnor att inte belasta bukmusklerna i onödan.

 

Tänker självklart lägga upp nya bilder!

20+2

 

 Din graviditet i siffor (graviditetskalender)

 •  Första dagen for din senaste mens var 18-Dec-2008
 •  Ditt förlossningsdatum är beräknat till: 25-Sep-2009
 •  Du är gravid i vecka 20+2 (läs mer).
 •  Bebisen väger c:a 325.674 gram. *
 •  Bebisen är c:a 23.2 cm från hjässa till fot. *
 •  Du har klarat av 50% av graviditeten.
 •  Du har 137 dagar till förlossningen.
 •  Din första trimester varar från 18-Dec-2008 till 18-Mar-2009
 •  Din andra trimester varar från 19-Mar-2009 till 17-Jun-2009
 •  Din tredje trimester varar från 18-Jun-2009 till 25-Sep-2009

* Siffrorna avser genomsnittsbebisen och bygger på medelvärden för ett stort antal foster. Ref: Lagercrantz, H. (2003). 


Tråkigt väder!

Nu har det varit dåligt väder i flera dagar..! Räcker det inte nu? Borde inte gräsmattorna ha fått sin dos av regn nu? Jag tycker det är så himla trååååkigt och man kan inte utnyttja dagarna på samma sätt som när det är fint väder. 

Nej, idag får det bli en dag hemma. Ska försöka städa ut vår garderob och diska. Skulle egentligen behöva tvätta också, men jag tycker det är lite (läs: Mycket!) äckligt i källaren när det är dåligt väder för då blir det så mörkt där nere... Ja det kanske är lite löjligt, men jag har blivit skrämd av andra grannar (självklart inte med mening) i tvättstugan tillräckligt många för att dra mig från att gå ner där på kvällen, eller som idag, när det är dåligt väder! 


Lillgrodan ligger och sparkar i magen just nu och det är så himla mysigt!! Vill bara att sommaren ska vara över! Vi har då fått hem får fina barnvagn, hämtat sovkorgen som lillkillen ska sova i första tiden, köpt spjälsäng och fått upp skötbordet i badrummet och köpt och tvättat alla bebiskläder. Åh sommar, var över nu! 

Usch, i morgon kommer det bli super tråkigt att jobba om det ska vara sånt här väder! Ska "bara" jobba 6 timmar, så det brukar gå fort. Jobba i 3 timmar och sedan rast i en timme för att sedan jobba 3 timmar till. 

Nej nu ska jag ladda med lite vaniljglass med chokladkross, hallon, banan och chokladsås och ta tag i köket efter det! 

Mumma! 


kooossera!

varje gång jag ser reklamen för arla med mamman och hennes två barn och lillkillen säger "kossera vill ni gå ut i hagen?! Kooooossera!" så börjar jag skratta! Jag tycker den reklamen är så himla gullig! 


Vår lilla älskling


är en pojke!!

Allt såg jätte bra ut på ultraljudet och BF är bara framflyttat en dag, till den 25 september! Han hade väldigt svårt att vara still, då armar och ben for hit och dit, så barnmorskan fick jaga honom med ultraljudet ett tag, men han låg fint i profil. Vilken liten underbar människa vi har skapat! 

Milo

När vi träffade barnmorskan så sa vi redan från början att vi jätte gärna ville veta könet om det var så att man såg det på ultraljudet. Hon berättade då att det har blivit väldigt strängt med det pga debatterna som pågått i media, men att om man såg väldigt tydligt så kunde vi få gissa och då skulle hon kanske bekräfta. 
Både Emil och jag blev nog lite besvikna av att höra det, då vi inte trott att det skulle vara något problem, men självklart glada över att höra att  bebisen mådde bra och allt såg bra ut. Det är ju trots allt det viktigaste! 

Men när hon senare zoomade in mellan bena så var det väldigt tydligt! Vi såg alla tre en liten snopp och innan hon sa "Ja, här är det ju rätt tydligt så här skulle ni ju kunna gissa...." hade nog både Emil och jag räknat ut att vi skulle få en liten pojke! 
"Är det en pojke?!" frågade jag spänt. Barnmorskan bekräftade då men sa även, "Ja, med 95% säkerhet så är det en pojke, men ni hörde det inte från mig! ;) "

En annan sak som var så himla gulligt var att innan vi fick veta könet så zoomade barnmorskan in ansiktet på bebisen och då såg man jätte tydligt Emils näsa! Precis i det ögonblicket så kände jag på mig att det var en kille! =)

Allt känns jätte bra och jag tycker det är extra roligt därför att jag hela tiden varit så övertygad om att det är en flicka, men nu känns allt så självklart, klart det är en liten kille! Vi ska få en Milo! (Theo?) Ja, just nu är han i alla fall en Milo. 

 Efter ultraljudet så hittade vi den här söta tröjan med byxor till och kunde självklart inte låta bli! Igår var jag på stan med Lina och tittade på lite mammakläder. Gud vad svårt det var att hitta något snyggt..! Är alla blivande mammor 50 år? Varför ens kalla det mammakläder, kalla det för vad det är -tantkläder! Vi lyckades i alla fall hitta två toppar, var av en inte var ett "mammaplagg" och ett par snygga spetsleggins så jag var ändå nöjd när Emil och jag åkte hem lite senare. 

nya tröjan
i den här tröjan får magen all utrymme den behöver för att växa! Hittade även en svart "mammatopp" men svart syns inte så bra när man ska ta kort tyvärr. Lilla fina du

Tack för att din pappa fick känna dina sparkar igår morse, det tyckte han var jätte häftigt. Igår var första gången jag kände att du var aktiv nästan hela dagen, när sover du egentligen? Dina sparkar har blivit så mycket starkare nu och jag känner att du inte gillar när jag hostar, nyser eller får skrattanfall. Eller så är det precis det du gör. Du reagerar i alla fall och jag hoppas verkligen inte att jag skrämmer dig där inne, det är det sista jag vill. Vi har inte träffat dig än men din pappa och jag älskar dig redan otroligt mycket och vi längtar ihjäl oss efter dig må du tro!

I morgon är det äntligen den 5 maj och då ska vi få se ditt söta lilla ansikte igen och förhoppningsvis få reda på om du är en liten Milo eller Nova =) 
Hoppas du har det bra där inne och att du är vaken i morgon under ultraljudet, annars kanske vi puffar lite på dig=) 
Och kom ihåg att mamma och pappa älskar dig mest i hela världen och lite till!

vecka 20
 vecka 20

1:a Maj

Hej!

Just nu sitter jag och snorar för fullt i soffan med snytpappret i högsta högg! Emil hade ont i halsen för någon dag sen och nu verkar jag har blivit smittad. I morse när jag vaknade gjorde det så himla ont i halsen och näsan var alldeles täppt. Men eftersom det är en röd dag i dag(= bra lön) så brydde jag mig inte om att känna efter för mycket hur jag mådde, utan åkte iväg till jobbet. Där blev det i alla fall bara värre och nu har min näsa snart tagit slut på en helt toalettrulle!

Valborg igår, den spenderade vi hos Lina, Niklas och Adrian. Satt ute på deras gård nästan hela kvällen och hade jätte trevligt! 
Igår blev det som sagt en ny bebisvecka och då förväntades det tydligen ;) en uppdatering av magbilderna. Dom kommer självklart här! =) 

Vecka 20 (19+1)
magbild
19+1
Här växer vi så det knakar!


Nu när jag har suttit och skrivit detta inlägget så har lillgrodan varit igång för fullt! Även om det inte känns jätte starkt än så är det väldigt mysigt när man känner bebisen har det bra där inne! =)


RSS 2.0