Vecka 10!

Nu har jag varit duktig och tvättat och bakat kladdkaka. Jag ska lägga upp en bild sen innan jag provsmakar, men just nu är jag alldeles för mätt. Idag gick jag föresten in i vecka 10! =) Så nu är det bara två veckor kvar till vecka 12! 


Vecka 10: Så här dags i graviditeten är fostret 3.2 till 4.3 cm och det är enklare att bestämma fostrets vikt eftersom det börja lägga på sig lite hull. Din bebis har vuxit i en otrolig hastighet de senaste veckorna och nu väger den 5 gram och är stor som ett litet plommon, men på din mage syns ännu inte så mycket.

 

Denna veckan är något av en milstolpe i fostrets utveckling. I den tionde veckan är alla delar och organ i kroppen anlagda och nu återstår ‘bara’ för dem att utvecklas och mogna under resten av graviditeten. Fingrar och tår har vuxit isär och svansen har försvunnit. Fostret har redan utvecklas smaklökar och tandanlag. Hjärnan växer med otroliga 250 000 nya neuroner per minut! Hjärtat är fullt utvecklat, men de externa könsorganen syns inte förrän under nästa vecka, även om testiklarna hos pojkar redan producerar testosteron.

Eftersom dina hormoner flödar vid den här tiden så kan du märka en rad fysiska och psykiska symptom. Många gravida upplever att de blir lätt upprörda och har kraftiga humörsvängningar. Fysiskt så börjar de flesta öka ordentligt i vikt och en del kan få lätt blödande tandkött och svullen sköldkörtel. I genomsnitt ökar man 13 kg i vikt, men det mesta av den ökningen sker i andra och tredje trimestern.

Det är vanligt att man känner sig oattraktiv, otillräcklig och orolig inför framtiden. Det är normalt att ibland uppleva tvekan och att ifrågasätta graviditeten och det som skall komma. Det är en stor händelse i livet att få barn.

Din graviditet i siffor (graviditetskalender)

  •  Första dagen for din senaste mens var 18-Dec-2008
  •  Ditt förlossningsdatum är beräknat till: 24-Sep-2009
  •  Du är gravid i vecka 10+0 
  •  Du har klarat av 25% av graviditeten.
  •  Du har 209 dagar till förlossningen.
  •  Din första trimester varar från 18-Dec-2008 till 18-Mar-2009
  •  Din andra trimester varar från 19-Mar-2009 till 16-Jun-2009
  •  Din tredje trimester varar från 17-Jun-2009 till 24-Sep-2009

Kommentarer
Postat av: Carro

Lilla bebisen då! =)

Kan inte tiden gå fortare?!

Jag pratade med mamma och det är helt normalt i denna veckan att man inte känner av sina graviditetssymptom lika mycket som innan!Fasen vad kul det är att blogga! =) har du kollat in mitt recept än eller? ;)

puss!

2009-02-26 @ 17:26:07
URL: http://domkallarmigcarro.blogg.se/
Postat av: Carro

Nu har jag smakat på muffinsen med, och dom var jättegoda! Dock föredrar jag att dom har stått i kylen i typ en dag så att dom är riktigt sega! =DJag förstår att det ska bli skönt att gå till MVC nästa vecka! =) Undra om ni kan lyssna på hjärtat?=)

puss!

2009-02-26 @ 18:06:27
URL: http://domkallarmigcarro.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0