36 fulla veckor!

Aj aj mitt huvud! Jag hatar verkligen detta vädret. Jag har även haft jätte jobbig halsbränna de två senaste dagarna och även om jag bara sovit och sovit i ett dygn nu så är jag så trött att mina ögonlock har svårt att hålla sig öppna. 

Nu vill jag bara att han ska komma ut så jag kan få tillbaka min kropp och hälsa. Jag är trött på att känna mig som en otymplig flodhäst! Det är verkligen påfrestande för kroppen att vara gravid. 

Jag hoppas som sagt att han vill titta ut lite tidigare än det datumet som hans mamma och pappa har ringat in i sin kalender, men jag är tyvärr ganska övertygad om att jag kommer gå över tiden. 


Jag läser överallt att det nu är hög tid att börja förbereda sig inför förlossningen, vila, äta bra, fundera över smärtlindring och skriva förlossningsbrev mm. 

Vilan känner jag inte kommer bli några problem. Så trött som jag är hela tiden orkar jag inte ens diska eller ta mig en dusch. 
När det gäller maten så äter jag knappt någonting hemma längre, det blir mest pyttesmå mellanmål då och då som fil med musli, yoghurt eller mackor. Jag är helt enkelt inte sugen på middagsmat och skulle inte orka laga någon för den delen heller. Emil är underbar och fixar och passar upp på mig när han är hemma och ser till så jag har det bra. Jag känner verkligen att vi gör detta ihop! 

När de kommer till förlossningsbrev och smärtlindring är jag ganska övertygad om att jag kommer vilja ha ryggbedövning och lustgas och resten lär jag märka när det sätter igång. Känns konstigt att göra upp en plan för någonting man inte har någon aning om hur det kommer att vara. 

Gud jag fattar inte att man kan vara så här trött....! Måste lägga mig och vila lite tror jag. Åh ja, nu kom regnet! Då släpper nog min huvudvärk snart! 


Eftersom vi går in i vecka 37 idag så kommer här en liten uppdatering på bebisen också! 

Bebisen vecka 36

Din bebis är nu c:a 34 cm från huvud till stjärt och omkring 48 cm från topp till tå och väger runt 2.7 kg. Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

 

Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha och bebisen rör sig inte lika mycket som den gjort tidigare. Detta kan verka oroande men så länge du kan känna den röra någon eller några gånger sig varje dag så finns det ingen orsak till oro.

Du

Övre delen av din livmoder är nu ännu lite längre upp och befinner sig c:a 14 cm ovanför naveln. Livmodern har vuxit en hel del de senaste veckorna allteftersom bebisen lagt på sig vikt. Du har antagligen gått upp omkring 13-14 kg fram till nu och du kommer inte att gå upp särskilt mycket mer.
Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ.  

Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta.

Vanligtvis träffar man sin barnmorska/läkare varje vecka från och med nu, för att kunna följa slutstadiet av graviditeten och hur förlossningen närmar sig.

Det är också hög tid att fundera på förlossningen och prata om olika alternativ, så som smärtstillande medel och hur du vill föda. Prata med din MVC. Du kan läsa mer om praktiska råd inför förlossningen här.Kommentarer
Postat av: Hanna

Jag läste nånstans att barnmorskorna hellre vill att man skriver "jag har ingen aning, vill ta det som det kommer" i ett förlossningsbrev än inte skriva något alls.. Bara så du vet:)

2009-08-29 @ 13:59:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0